Wyhoduj sobie opakowanie na produkt

Czy czeka nas rewolucja w opakowaniach? Czy da się wyhodować jadalne opakowanie, które utrzymuje świeżość żywności na długo? Odpowiedzi szukaj w dzisiejszym materiale.

z24058287ihscoby-hodowany-jest-jak-cebula-i-moze-zastapic-fol

SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast), bo o nim mowa to organiczne opakowanie, które uprawiać można jak cebulę. Okres jego wzrostu to zaledwie dwa tygodnie, a zapakowana w nie żywność utrzymuje świeżość przez pół roku. Ma ono zastąpić folię spożywczą, a także plastikowe pojemniki.

Jego pomysłodawcą jest Róża Rutkowska, absolwentka School of Form na kierunku Industrial Design. Wyjątkowość tego opakowania polega na tym, że nie jest wyprodukowane, a wyhodowane. Sam proces rośnięcia przypomina proces dojrzewania cebuli, czyli powstaje przez nawarstwianie. Jego atutem jest fakt, że jego uprawa nie wymaga światła, sterylnych warunków ani zaawansowanych technologii.

Ma on zastąpić plastik. SCOBY stworzony jest z grzybka kombuchy i utrzymuje świeżość żywności nawet przez sześć miesięcy. Gdy opakowanie przestanie być potrzebne, można je wyrzucić na kompost albo zjeść wraz z zawartością.
Więcej: http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,107881,24058175,o-polce-mowi-caly-swiat-stworzyla-opakowanie-ktore-mozna-zjesc.html

Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *